Sluiten

Categorieën

Filters
      Will Overheul - Donderdag 24 Juli 2025

      Cheesecake uit de Dutch Oven (DO)

      Cheesecake uit de Dutch Oven (DO)

      Herkomst: Amerikaans (met wortels in het oude Griekenland, ca. 4000 jaar geleden op het eiland Samos)
      Porties: 1 cheesecake (Ø 16 cm)
      Bereidingstijd: ± 20 minuten
      Baktijd: ± 45 minuten
      Benodigdheden: Dutch Oven (3 QT), ronde bakvorm Ø 16 cm, bakpapier, keukenmachine of vijzel

      Zet je de Dutch Oven op de hete kolen? Gebruik dan één van onze Dutch Oven met pootjes!
      Zo voer je de warmte vanaf onder met gloeiende hete houtskool. Ook kun je op het deksel kolen leggen om de warmte te reguleren. 

      Ga je op de barbecue of Kamado deze fantastische cheesecake maken? Kies dan voor de Dutch Oven zonder pootjes.
      Deze heeft een platte bodem om 'm steady en dus veilig op je rooster te plaatsen!

      Ingrediënten

      Voor de bodem:

      • 100 g biscuitjes 

      • 10 g noten 

      • 40 g ongezouten boter

      Voor de vulling:

      • 175 g roomkaas (bijv. Philadelphia)

      • 70 g crème fraîche

      • 1 middelgroot ei

      • 40 g kristalsuiker

      • 10 g versgeraspte citroenrasp

       

       

      Bereidingswijze

      1. Bodem maken:

      1. Maal de biscuitjes en noten fijn met een keukenmachine of vijzel.

      2. Smelt de boter en meng deze goed door het kruimelmengsel.

      3. Bekleed de bodem en zijkanten van een ronde bakvorm (Ø 16 cm) met bakpapier.

      4. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de bodem en druk stevig aan met de bolle kant van een lepel.

      5. Zet de vorm in de koelkast terwijl je de vulling bereidt.

      2. Vulling bereiden:

      1. Meng de roomkaas en crème fraîche tot een glad mengsel.

      2. Voeg het ei, de suiker en de citroenrasp toe.

      3. Roer alles goed door tot een egale, luchtige massa zonder klontjes.

      3. Cheesecake bakken:

      1. Giet de vulling op de afgekoelde koekbodem.

      2. Plaats de bakvorm in een voorverwarmde Dutch Oven op een rooster of hitteschild om aanbranden te voorkomen.

      3. Sluit de Dutch Oven met het deksel en bak de cheesecake op 140 °C gedurende ongeveer 45 minuten, tot het midden net gestold is.

      4. Afkoelen & serveren:

      1. Haal de cheesecake direct na het bakken uit de Dutch Oven om doorgaren te voorkomen.

      2. Laat de cheesecake afkoelen op een rooster of andere luchtige ondergrond, zodat ook de onderzijde goed kan afkoelen.

      3. Zet de taart daarna in de koelkast en laat minimaal 3 uur opstijven (bij voorkeur een hele nacht).

      4. Serveer naturel of met een topping naar keuze, zoals vers fruit, lemon curd of karamelsaus.

       

      Baktip

      Rooster de noten kort in een droge skillet voor een diepere, nootachtige smaak. 

      Buitenkooktip

      Gebruik je briketten of open vuur? Zorg voor een gelijkmatige verdeling van de hitte boven en onder.
      De cheesecake is uitstekend gelukt in een springvorm met een doorsnede van 16 cm.
      Er is gebakken in een Dutch Oven met 3 briketten onder en 10 op het deksel, gedurende ongeveer 1 uur.

      Veel plezier met (buiten)koken en eet lekker!

       

      News & updates

      Recente artikelen

      Vergelijk 0

      Voeg nog een product toe (max. 5)

      Start vergelijking

      Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »